• Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Pieczarki w sosie śmietanowym

50dag pieczarek, 1-2 czubate łyżeczki maki, 3/4 szklanki słodkiej smietany, sól, pieprz, majeranek,zioła prowansalskie, 1/2 szklanki oleju

Pieczarki oczyścic i pokroić w plastry. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucic pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Przykryc pokrywka i dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełniac płyn dolewajac odrobine wody. Miękkie pieczarki przyprawic do smaku ziołami prowansalskimi, majerankiem i pieprzem. Jak płyn całkowicie odparuje dodac make i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietana i szybko wymieszać. Silnie podgrzać (nie gotować). Posolic do smaku i wymieszac. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań miesnych.